Amazonit

Amazonit za své jméno vděčí samozřejmě Amazonii. Jedná se o zelený případně zelenomodrý kámen (obecně se ho označuje za polodrahokam), který má tvrdost šest až šest a půl. Má zelenou a nebo zelenomodrou barvu. Nachází se na jihu Afriky v Namibii, v USA, Indii, Spojených státech a také v Rusku (tam, jak už to v té zemi bývá, i Amazonit je největší, jednotlivé kameny měly i více jak jeden metr v průměru). Technicky jde o křemičitan hlinito draselný, kterému jeho zelené zabarvení dává měď. Občas bývá zaměňován s tyrkysem nebo jadeitem.  Využívá se při výrobě bižuterie, ale mají ho v oblibě i různí sběratelé kamenů.

Z hlediska magických vlastností se obecně říká, že by měl pozitivně působit na naši duševní vyváženost. Daří se mu uklidňovat nervozitu a také omezuje výbuchy a změny emocí. Dokáže dobíjet energii a to jak jednorázově, tak i u lidí, kteří trpí pravidelně různými únavovými syndromy. Připisují se mu i vlastnosti, díky kterým je schopný omezovat vliv některých psychických poruch, jako jsou například deprese nebo schizofrenie. Amazonit může také pozitivně působit na lidi, kteří trpí nespavostí, v tomto případě je nutno položit si kámen pod polštář. V situacích, kdy člověk trpí různými otravami (včetně krve z různých nežádoucích chemických látek) a nebo obecně má problémy se žaludkem, tento polodrahokam by měl komplikace zmírnit.  Je považován za blahoslavenství pro těhotné ženy, také pro aktivní sportovce a hlavně pro ženy v menopauze či trpící osteoporózou.

Bývá oblíbeným kamenem mezi mysticky nastavenými spisovateli, hudebníky, tanečníky, malíři a sochaři. Také přitahoval pozornost těch, kteří se věnují hazardu, protože Amazonit má zvyšovat pravděpodobnost různých výher – a to nejen u her, ale také například u závodů, kde sice jsou velmi důležité vlastní síly, ale zároveň je zde velmi silný prvek nejistoty a to jak ohledně soupeřů tak ohledně různých náhod či nehod. Je dobré ho mít u sebe v případě nějaké náročnější itelektuální výzvy, protože Amazonit pomáhá s koncentrací.