Aventurin

Aventurin je druh křemene (oxid křemičitý, který obohacuje chromitá slída), jehož zajímavých estetických i magických vlastností si všimli již v antických dobách. Má různé zabarvení, nejčastější je zelené či namodralé, bývá taktéž pruhovaný či oranžový neboli zlatý. Jeho tvrdost je sedm. Nachází se v Kolumbii, Brazílii, Tanzanii, Indii, Španělsku a také v Rusku.

Podle antických mouder Aventurin měl přidávat svému nositeli optimismus a také ho povzbuzoval k odvážnějšímu chování. Pomáhal také rozeznávat zradu a faleš v okolí nositele. Připisuje se mu vlastnosti uklidňující – takže je ideální pro osoby, které v dnešní době neustále žijí ve spěchu a stresu a nejsou schopny si s tím žádným jiným způsobem poradit. Bývá prospěšný i při meditacích a promýšlení budoucnosti, protože pomáhá člověku najít tu správnou myšlenku ohledně toho, co je v životě opravdu důležité a kde jsou ty skutečné hodnoty. Je dobré ho také využít v situaci, kdy vás budou trápit nějaké starosti, občas ale je jeho působení silné a člověk začne ignorovat a zlehčovat i záležitosti, kterým by při tom měl přeci jen věnovat trochu více pozornosti. Aventurin také může být velmi vhodným dárkem pro někoho ve vašem okolí, u koho vám vadí přílišná agresivita – pokud ho bude nosit delší dobu, začne se mírnit a vymění příslovečný meč za pero.

Kromě psychického působení má i samozřejmě vliv na náš organismus. Stejně jako nám pomáhá urovnávat si myšlenky, tak pomáhá tělu najít tu správnou rovnováhu pro zdravé fungování.  Jeho vliv se ale neobjeví „za pět minut,“ pro dobré působení je nutno mít kontakt s Aventurinem přinejmenším jeden měsíc,  ale i to je naprosté minimum. Doporučuje se lidem po náročnějších zdravotních zákrocích – velmi dobrý může být při rekonvalescenci po úspěšné chemoterapii a ozařování. Může být vhodný i jako šperk pro dospívajícího jedince, který trpí výraznými problémy s akné, protože jeho blahodárné působení se nejrychleji objevuje právě na kůži. Pokud plánujete dovolenou v teplejších regionech světa, je dobré začít nosit tento kámen s předstihem. Omezíte tak riziko vzniku různých spálenin, urychlíte hojení pokud by přeci jen vznikly a omezíte rizika, která z tohoto zdravotního problému vzniklého příliš ostrým sluníčkem mohou vynikat.