Azurit

Azurit není samozřejmě ten roztomilý králíček z reklamy, ale hlavně jde o  hydrouhličitan měďnatý. Je to velmi zajímavýkámen, který byl využíván pro své léčivé vlastnosti již od dávných dob (a nejenom pro léčivé vlastnosti, rozdrcený na prášek byl využíván i jako barvivo a také jako nepříliš kvalitní zdroj měděné rudy). Znali ho jak předkolumbovští indiáni (ti ho využívali při malování na těla obětí), tak i starověcí Egypťané a o populaci Říše středu ani nemluvě. Má tmavě modrou barvu, azurovou, která jasně vysvětluje i jeho název. Nejčastěji je na něj možno narazit u nalezišť mědi – nejvíce je v Rusku, Spojených státech amerických, Chile, Mexiku, Kongu, Maroku a Číně. Jeho tvrdost je mezi třemi až čtyřmi, takže patří spíše mezi měkčí nerosty.

Tento kámen je velmi důležitý při meditaci a koncentraci myšlení (což i vysvětluje jeho oblíbenost na Dálném východě, kde se jedná o velmi důležitou součást duchovního bytí). Připisuje se mu vlastnost zlepšování paměti, proto je dobrý jak pro studenty (také zvyšuje schopnost poznávat a chápat nové), kteří se učí něco nového, tak pro starší lidi, kteří již mohou mít jisté problémy s „pamatovákem.“ Náramky a jiné ozdoby z azuritu se dávaly jako dary zlobivým a nebo zakomplexovaným dětem, které pomáhaly uklidňovat a dodávaly jim tolik potřebné pochopení souvislostí okolního světa. Díky tomu je dobrý i v různých složitějších životních situacích, kdy nositeli dokáže ukázat i ty pozitivnější stránky života a odvede člověka od ponurých myšlenek.

U těla nejvíce působí na naši centrální nervovou soustavu – tady se spojuje jeho účinek na tělo s účinkem na duši. Dokáže léčit vnitřní i vnější rány, je vhodný po náročnějších operacích, zvláště pokud se týkaly břišní dutiny. Je schopen posilovat kosti a klouby, doporučuje se na zmírnění bolesti při různých artrózách a obecně zamezuje či zpomaluje jejich vznik. Pomáhá při růstu svalové hmoty a rozvoji organismu.